miércoles, 6 de junio de 2012

Plànols Antics del Delta (II)


1. Introducció:

1.0- Primers plànols.

En èpoques pretèrites, els mitjans de aixecament topogràfics eren molt rudimentaris i de una manca de precisió mes que important.

Hi podem distingir dos tipus de plànols, uns destinats a aportar una sèrie de indicacions practiques per als navegants, com el primer plànol que estudiarem (Plànol Francés de mitjans del segle XVIII.). En aquest plànol es representa la badia dels Alfacs, que no cal perdre de vista que era i es un dels ports naturals mes grans del Mediterrani. Es representen les torres defensives existents, que coincideixen amb els llocs on hi ha aigua, i poca cosa mes. Així malgrat la manca de precisió, es realment un plànol clar i concret per a les necessitats navals del moment, l’interès que te es que ens mostra com L’Illa de Buda s’està formant i la dificultat de entrar en el Riu.

Desprès hi han plànols mes o menys precisos que poden tenir errors importants destinats únicament a servir de base per a tenir dades aproximades i indicacions generals de un territori, exemples n'hi ha molts, com ara el segon plànol que adjuntem, del 1716 pel Comte de Darnius, que com es pot veure te errors geogràfics i una precisió escassa, però no existien mitjans millors.

_____________________________________________________________
Origen Documentació Gràfica:
Els dos Plànols que es reprodueix estan extrets del Institut Cartogràfic de Catalunya.

Arxiu de Internet recomanat:
http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/2099.1/3322/7/55870-7.pdf : part de un treball de la UPC realitzat per Victor Molinet Coll. Localitzat en Internet dintre de la pagina de Treballs de la UPC. En aquest arxiu s’estudia simplificadament l’evolució històrica del Delta, molt didàctic i de fàcil comprensió. La resta del Treball també es interesant, sent recomanable per tenir una visió sobre la problemàtica del retrocés deltaic, i possibles solucions.

Plànols Antics del Delta (I)



Buscant per internet per feina vaig topar amb aquest magnífic plànol, realitzat segons s'indica el 1880 per la “Comision Hidrografica”, que per aquelles dates estava realitzant la tasca de fer un aixecament de les costes peninsulars. Però aquest plànol aporta un seguit de dades històriques de certa importància per tres raons principals.

1º Es el plànol mes antic del qual tinc noticia en que amb una mes que notable precisió on s'indiquen punts de referència que encara avui podem localitzar amb mes o menys facilitat de tot el tram baix del Ebre.

2º Es el primer plànol on es reflexen els camins que existien fa 132 anys!, marquen amb una notable precisió per a l’època edificis que actualment encara existeixen, o si mes no encara hi ha gent que els recorda.

3º Esta a una Escala força gran i sobretot es molt rigorós, la finalitat de aquest plànol era disposar de un plànol precís que permetés la navegació pel tram inferior del Ebre fins a Tortosa amb vaixells de certa importància, per tant no pot haver marge d’errors, que podrien comportar la pèrdua de bens i persones. però sobretot es molt important perquè podem realitzar una superposició de el plànol antic amb plànols actuals de escales petites per poder delimitar exactament que hi havia i on estava cada cosa.

Quan li vaig comentar la trobada al meu pare, em va demanar que realitzéssim un estudi sobre el que ens indica aquest plànol i el que podem trobar actualment per publicar en aquest bloc.  L'estudi d'aquest plànol en principi es interessant, però donada la informació que aporta la tasca revesteix una certa complexitat, alguns noms han canviat per lo que hem decidit dividir-ho inicialment en quatre parts per conformar finalment un tot.

- La primera part es de introducció i anàlisis de alguns dels plànols anteriors que amb un cert detall aporten informació mes o menys rellevant sobre el delta.

- Una segona part analitzarà el present plànol amb mes detall cobrint el nucli urbà del actual municipi de Deltebre, format per les antigues partides tortosines de Jesús i Maria i la Cava (o La Caba segons alguns plànols).

- La  tercera part cobrirà el nucli urbà de Sant Jaume fins a Balada i per acabar

- La quarta part cobrirà el tram final del Ebre de Sant Jaume i Deltebre fins a la Mar.

Com podeu observant la part superior del Ebre, no entra (en principi) dintre del àmbit d'aquest estudi, no descartant que algun dia es realitzi.

Si us interessa qualsevol informació addicional sobre el material gràfic us poseu en contacte amb nosaltres i us farem arribar els arxius sobre els que hem treballat.


_____________________________________________________________
Origen Documentació Gràfica:
- El Plànol que es reprodueix esta extret del Institut Cartogràfic de Catalunya.