lunes, 22 de octubre de 2012

Ubicació del vapor Anita

Fa poc l’associació “Tiranat lo Rall” va penjar a internet un interessant recull de fotografies de Jose Aliau Casanova, donat per la seva família i actualment dipositat a l’Arxiu Cultural de Deltebre, la fotografia, esta tirada des de la riba de Sant Jaume, en data segons el propi autor del 1977, en aquesta fotografia, a part de mostrar la desapareguda Illeta de Ravanals, apareix encara la xemeneia del vapor “Anita”, es la primera foto que he localitzat on surt aquest vaixell enfonsat. Però apart de la seva raresa, el que permet aquesta fotografia es ubicar exactament on esta enfonsat el “Anita”.

Fotografia del Anita enfonsat  (J.Aliau-1977)
Per a aquesta tasca primer he intentat localitzar informació sobre l’illeta de Ravanals, essent la seva existència escassament coneguda per la gent jove, davant aquesta inexistència de informació he recorregut a un conjunt de imatges aèries realitzades el 1956-1957 pels americans. En aquestes fotografies, apareixen clarament dos illots mes avall de l’illa de Gracia i que només poden fer referència a aquesta illeta de Ravanals, (a mes de estar al costat del mas de Ravanals...).
Fotografia aèria (1956-1957)
Un cop localitzades aquestes i observant la fotografia, es fàcilment deduïble que esta tirada mirant riu avall, o sigui que el Anita esta enfonsat cap al final de l’illa mes apartada de Gracia, així que... agafant una fotografia actual, només cal ubicar aquests punts i ja podem precisar on descansen les restes del Anita.
fotografia aeria actual
Properament farem un article sobre la navegació comercial entre els pobles del Delta i Tortosa