martes, 7 de febrero de 2023

Els Combats Navals dins el Riu durant la 3ª Guerra Carlista

      A la pregunta de si alguna vegada han navegat pel riu Ebre bucs de Guerra moderns, alguns mencionaran la remunta fins a Amposta i Tortosa el 1915 del denominat Torpeder nº 1 de la Armada i que va quedar extensament documentat en fotografies i articles de la premsa, i reproduïdes en diversos webs. Però el que molt poca gent sap es que uns 40 anys avanç, no un buc, sino tota una divisió de bucs de guerra a motor varen remuntar i desplegar-se al llarg del riu en missions de combat real.

      A dia d’avui pot sonar estrany, però durant la tercera guerra carlista (com també en les altres guerres carlistes) l’Ebre fou un front de guerra naval amb bucs de guerra implicats en combats amb les forces carlistes que bloquejaven les comunicacions fluvials de Tortosa amb el mar o donant suport als combats terrestres. 

Antecedents:
 
     El Pretendent Carles VII va ordenar l'aixecament dels seus partidaris al 21 d'abril de 1872. En la zona del Maestrat i Terres de l’Ebre no tardaren en produir-se aixecaments de partides carlistes. Durant els primers temps semblava que la insurrecció no arribaria a quallar, però amb la proclama de la República Espanyola va donar aires als Carlistes, que finalment aconsegueixen des de mitjans del 1873 fins a principis del 1874 consolidar-se i exercir un cert control del territori a la riba dreta de l’Ebre. 

     En aquestes circumstancies els carlistes aconsegueixen una fita important al ocupar Vinaros, i dos dies després Amposta. 

     Amposta dins del paper estratègic al llarg del riu i donada la gran importància que tenia en aquells temps la navegació era la clau de Tortosa. Qui dominava Amposta podia escanyar Tortosa privant la ciutat de comunicació fluvial. I si a mes es dominava la Ràpita, es tenia el control a l'entrada a les goles de l'Ebre. En Aquesta Guerra Amposta fou conquerida dos cops i atacada reiteradament pels dos bàndols en conflicte. 

     Tortosa, durant molts mesos de l'any 1874 i els primers mesos de 1875, es veurà bloquejada pels carlistes, que aconseguiren interrompre la navegació pel riu i d’aquesta bloquejar la ciutat. 

     Amb la Restauració Borbonica es creen la Divisió Naval de l’Ebre que se li assignarà com a missió alliberar el trànsit del riu dels atacs i de la presència carlista a les ribes del riu i que tant afectaven a la navegació i també impedir que l'enemic seguis abastint-se de material i armes donat el control que tenien del curs baix del riu i el control dels accessos per les boques de l'Ebre. 

    Per aconseguir-ho aquesta esquadra es va formar entre altres per dos modernes canoneres Cuirassades construïdes en França, anomenades “Ebro” i “Somorrostro” (posteriorment participaran dos canoners Cuirassats d’igual classe, anomenats “Teruel” i “Bidasoa”). Aquests bucs de guerra foren encarregats a drassanes franceses, i resulten ser uns bucs petits, de poc calat, però amb una aparença de buc de guerra de veritat, i amb condicions de navegació decents (varen navegar pels seus propis mitjans des de Marsella en ple hivern del 1874...) Dotats amb un vistos espoló (típic dels bucs de guerra de la època, però que en aquest cas realment era una caixa d’aire per ajudar a sostenir el pes de la torre cuirassada), com a armament principal muntaven una moderna i potent artilleria ratllada de 2 canons ratllats de 12 cm de calibre en una torre giratòria blindada amb planxes d’acer que protegien a la tripulació dels projectils de fuselleria.




Operacions Navals per desbloquejar Tortosa i combats a l’alçada de l’illa de Gracia: 

     Des de l’ 11 de Febrer de 1875 fins al 14 de Febrer es varen anar concentrant a la badia dels Alfacs els diferents Bucs que tenien que formar les forces navals de l’Ebre. El dia 14, la Divisió Naval parteix dels alfacs cap a l’Ampolla per tal de esperar el millor moment per poder procedir a entrar al Riu. El mateix dia es va inspeccionar la barra de la desembocadura on es van mesurar 1’16 metros d’aigua. 

     El dia 17 de febrer es va fer el primer intent de entrar al riu, però solament un l’anomenat “Falucho nº 1” (a remolc) i la llanxa canonera “Amposta” aconseguiren creuar la barra de la desembocadura. L’entrada al riu es realitza amb problemes al girar-se temporal que unit al problema de la manca de calat fa que la resta de bucs no pogueren entrar al riu aquell mateix dia, aplaçant-se l’operació fins el 25 de Febrer en que finalment la resta des bucs de la Divisió Naval aconseguiren entrar al riu. 

     El dia 25 de febrer un cop reunits tots els bucs, s’allisten i es dona ordre de xafarranxo de combat iniciant la pujada del riu. La disposició inicial fou que a la denominada “Casa Churrut”, entre la “Cachita” i la Catxa es situes el “Falucho nº1” i entre la Cava i les Salines, enfront de l’illa de Gracia el Canoner Cuirassat Somorostro. 

     Tan bon punt el bucs fan acte de presència a l’alçada de l’Illa de Gracia, els carlistes ataquen els bucs de guerra que respongueren al foc de fuselleria enemiga amb l’artilleria embarcada del Canoner Cuirassat “Somorrostro” i la Llanxa Canonera “Tortosa”. Que aconsegueixen que els carlistes es repleguin i trenquin el combat, podent finalment reprendre la remunta del riu fins a Amposta on arriben a les 8 del vespre del dia 25. La diviso s’agrupa a Amposta al llarg del dia 26 preparant-se per acabar el periple i remuntar el tram final fins a Tortosa, on finalment arriben el 27 de febrer sense mes incidents destacables. 

Operacions de Defensa d’Amposta i domini del tram inferior de l’Ebre. 

     Malgrat l'aparent èxit de l'operació naval la situació continuava sent precària i el control de l'Ebre no era ni de lluny efectiu. 

     La crisis mes greu que tingueren que afrontar els bucs de guerra Lliberals fou el 13 i 14 de Març, quan els carlistes ataquen Amposta. En aquest atac el canoner Cuirassat “Ebro”, les llanxes canoneres “Amposta”, “Tortosa” i el “Falucho nº2” participaren activament en la defensa de la ciutat bombardejant les posicions carlistes amb fuselleria i amb l’artilleria embarcada. 

   Poc després d’aquests atacs, el 15 de març, dos noves canoneres Cuirassades, la “Bidasoa” i la “Teruel” creuen la barra de la desembocadura i entren al riu per reforçar La Divisio Naval de l’Ebre i finalment assegurar el domini efectiu en el tram inferior del riu Ebre entre Tortosa i la desembocadura. 

Darreres Operacions de la Guerra a les Terres de l’Ebre i el Maestrat. 

    Amb el domini del riu consolidat, el 20 d’abril els Carlistes en un combat decisiu son derrotats a Xerta. El 19 i el 24 de Juny capitulen respectivament Flix i Miravet. Amb aquestes victòries, el dia 29 de juny s’obre el Portal del Rastre de Tortosa. 

    El 6 de Juliol els lliberals ocupen la Capital administrativa dels Carlistes del Maestrat, Cantavieja i a mitjans de Juliol del 1875 es donava finalment per pacificada la regió.