viernes, 9 de agosto de 2013

Modificacio de "Maniobra de distracció durant la batalla del Ebre 25-juliol-1938"



http://juliofranchbertomeu.blogspot.com.es/2012/06/maniobra-de-distraccio-durant-la.html

S'ha afegit un planol de detall dels combats

VARIES QÜESTIONS SOBRE EL NOM DE LA CAVA

Ara que venen festes...

L’historia del nom de la Cava sempre a donat peu a moltes hipòtesis, unes mes populars i altres mes científiques. Sense cap dubte una de les teories mes populars es el es d’origen àrab, arran d’un assentament establer abans de la reconquesta cristiana  anomenat “Al-Kabtil” (nom del capitost de aquest assentament Al-Kabtil=La Cava) i que estaria ubicat en la desembocadura del Ebre del segle XIV-XV, o be també hi ha gent que defensa l’origen Viking en referència a l’existència d’un assentament Normant anomenat pel geògraf àrab Al-Himyari en el mateix lloc i que s’anomenaria “Al-Askar” (aquesta teoria sosté inclús que aquest es el motiu que hi hagi tantes persones roses en el Delta...). Una altra teoria també fa referència a l’origen àrab com a derivació de “Kacba” (en àrab “Casa de forma cúbica”), sense oblidar com a derivació de “Acabar”,  o sigui on “acaba” el riu Ebre, i finalment també existia una opció en que prové de l’acció de “cavar”, fent referència a cavar per obtenir regalèssia, molt abundant en el delta.

Totes aquestes teories s’han anat repetint de generació en generació, però durant molts anys ningú ha pogut validar de forma feacent l’origen d’aquest topònim. Davant aquesta afirmació inicial al lector li poden sorgir varies qüestions:

Que faig escrivint un article sobre el topònim de la Cava? dons per que he estat llegint uns articles digitalitzats que aporten una base documental com a origen d’aquest topònim.

On varen aparèixer aquests documents? Dons en un lloc estrany, molt estrany... en documents judicials que tracten sobre la propietat de la partida de la Punta Grosa.

Que es el conflicte per la Propietat de la Punta Grossa? Actualment ningú recorda quina es aquesta partida, aixo es deu a que actualment es mes coneguda amb el nom de Jesus i Maria..., efectivament va existir un procediment judicial per determinar de qui era Jesus i Maria!. Segons el Pleit, quedava delimitada pel Mas d’Avall, la partida de Camarles i el propi Riu. En aquella època el riu no seguia la llera actual, per saber per on discorria cal recordar que la separació entre la partida de Jesús i Maria i la Cava discorre mes o menys per l’actual Avdg. Generalitat en busca del riu. Es podria dir que aquesta era l’antiga llera del Riu (mes o menys, el riu es viu...).

Inicialment el terreny de la Punta Grossa no tenia gaire valor, terrenys salobres i poc productius on l’únic que s’extreia era regalèssia i sosa... Però al llarg del se gle XVII es produïren una sèrie de crescudes que fertilitzaren el terreny i milloren la qualitat del sol, això porta a que alguns colons que en base a la legislació vigent a Tortosa, s’estableixin i reclamen la propietat de les terres, al considerar que son terrenys comuns, aquesta ocupació topa amb l’oposició de varies famílies de Tortosa, que havien escripturat aquestes terres, però que no les ocupaven. Aquest conflicte d’interessos origina un pleït sobre la propietat i en aquest llarg procés les dues parts aporten documents, informes i en resum fan un recull sobre l’historia de la colonització d’aquest tros del Delta.
Entre aquests documents apareixen escrit que diu el següent:

Aquest escrit incorpora aquest planol que resumeix la situació:

“Por los años de 1660 por particulares conveniencias de algunos vezinos de Tortosa, se abrió una acequia en la tierra firme del frente opuesto de uno de los dos extremos de la heredad designada que se nombro La Cava, i luego la fuerza de las aguas del Ebro que la cogían de frente abrio tal cauce que varraron su antiguo curso, dirigiéndose por el que le proporcionó la obertura de la Cava mencionada”

Aquesta “Cava” es l’actual llera del Riu? A títol personal crec que no, que fou l’origen del actual llera, crec que si, ara pesaré a desenvolupar el meu raonament:

a) Com a premissa inicial considerem com es la secció del delta. En un delta la part mes elevada es la mes propera al riu descendint a mesura que ens apartem d’aquest riu (tot el contrari del que succeeix en un vall, on la part mes propera al riu coincideix amb la zona mes profunda), traduït a un exemple que tots podem identificar del nostre poble, el desaigüe del Prestamo i la zona dels Torreros son les parts mes profundes del Poble, essent a mes la zona mes apartada de la llera del riu del poble, un altre exemple es el canalet que discorre per la vora del Riu i que dona aigua des de la vora del riu cap a la resta del poble. Això implica que obrir una sèquia cap a la part mes profunda te una dificultat relativa, a mes aquesta sèquia es pot convertir fàcilment en una via de sortida en cas de riuada, encara mes si es realitza al inici de la corba que prenia el riu ... (Es van triar-se el lloc per obrir un canal de reg !)

2) un cop oberta aquesta via, cap a on aniria el riu? dons cap a una zona profunda, en aquell moment pròxim a aquesta zona nomes existia una zona deprimida respecte el riu, la actual basa del Canal Vell, per tant seria cap allí cap on aniria el riu...

Antiga llera de Riu i “Lo desaigüe de Cava” (Origen Plànol ICC i Base Geologica IGC)

3) Si fou així queda algun rastre d’aquesta llera? Si, en el plànols anterior del ICC hi ha indicat un “desaigue de Cava” que va direcció al canal vell, a mes en el plànol geològic de Catalunya queda indicada el que sembla una antiga llera de riu que discorre just a la vora d’aquest desaigüe, però en cap plànol antic queda relaxat aquest braç de riu. La solució es troba en un dels plànols del treball de Victor Molinet Coll (ja usat en treballs anteriors) basat en un plànol de la tesis de Maldonado del 1972 on s’indica que efectivament va existir aquesta sortida però durant un període curt de temps que sembla coincidir mes o menys amb el període que reflecteix l’escrit anterior (Finals del Segle XVII i el segle XVIII). Aquesta desembocadura no tingué gaire vida ja que no tarda ni un segle en quedar cegada i oblidada... (¿podria ser per la gran avinguda del 1787...?). Un cop Cegada la llera fou utilitzada com a salines, i aqui acaba la seva historia, no he trobat cap mes menció a aquesta desembocadura oblidada... Malgrat tot el seu curs actualment es relativament fàcil de localitzar, per dins al poble el antic curs del riu discorre entre el Carrer St. Roc i el Carrer Vicente Alexandre...

Plànol utilitzat en el treball de Victor Molinet Coll, que adapta un dels plànols de la tesis de Andres Maldonado Lopez (1972)

Per tot això i com a conclusió final em pregunto si no serà aquesta la Cava original? No serà aquesta la Cava que va donar nom primer a la partida i desprès al nucli urbá?


Bibliografia:

- “Conflictes per la terra al Delta de l'Ebre a l'època moderna: la Punta Grossa” / Xavier Ribas. Revista “Recerca” 1999: http://www.raco.cat/index.php/Recerca/article/view/27089/26923

- “Els Orígens d'un topònim : la Cava” / Xavier Ribas Vilanova. Revista “Soldo” 2003 Pag.17:

- “Recuperación del Delta del Ebro I. Recuperación de la configuración del Delta del Ebro 4. Evolución histórica del Delta del Ebro”, Victor Molinet Coll http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/2099.1/3322/7/55870-7.pdf