martes, 30 de octubre de 2012

Pànols Antics del Delta (VI)


2.- Plànol realitzat el 1880 per la “Comision Hidrografica” de les boques de l’Ebre fins a Tortosa:


2.1.- Introducció:

            Com ja s’ha comentat en l’anterior part la Comissió Hidrogràfica realitza la tasca de cartografia totes les costes Espanyoles, es el aquest context que apareix el plànol que esposàvem al inici de aquests articles. Donat que actualment es disposa de una gran quantitat de informació s’ha pogut realitzar una superposició de un plànol actual del nucli urba de Deltebre sobre el plànol aixecat el 1880. Usant com a punts de referència bàsics, s’han agafat la denominada el 1880 “Casa de Ballester” (actualment coneguda con a “Hort de Manolo”). I el Cementiri amb l’església de Sant Miquel. Obtenint un plànol de una respectable precisió.

            A mes d’aquest plànol, s’adjunta on sens mostra un nucli urbà molt menys dens que l’actual i que ens ofereix una visió intermitja dels dos extrems, les fotografies aèries realitzades pels americans el 1956-1957, que son les mes antigues dels pobles del delta de les que tinc constància, desconec si en anterioritat es van realitzar fotografies aèries d’aquesta zona, encara que no es pot descartar que abans de la guerra ja es realitzes alguna fotometria aèria, a mes degut a que durant la guerra l’Ebre fou front de batalla..., però encara que no es impossible es improbable, ja que el delta era un front secundari i els pilots estaven per altres coses, no obstant si hi ha fotografies de Tortosa y altres poblacions, sobretot durant els bombardeigs... Finalment en la postguerra es molt improbable, España no estava per aquestes tasques, el combustible de aviació era molt escàs i el poc que tenien era per a l’aviació comercial, per exemple els avions del exercit eren mantinguts sobre gats (per no fer malbé els pneumàtics, ja que com no tenien activitat es podien deformar...). Haurem de esperar a l’arribada dels Americans que reneix la fotometria aèria a gran escala, disposant així de tres documentacions gràfiques separades cadascuna d’elles per 50 anys aproximadament de diferencia.

2.2.- Deltebre – El Molí dels Mirons

            La zona del Molí dels Mirons es potser la zona que ha canviat mes, degut en gran mesura al fort retrocés que sofrí la vora del riu arran de la riuada del 1907. Aquesta riuada va ampliar notòriament el braç de riu que separa Deltebre de l’Illa de Gracia, ja que anteriorment estaven molt mes propera del que en la actualitat està. Amb aquest canvi de fisonomia de la riba, desaparegueren molt de terreny de horta, ja que com es veu en el plànol els horts estaven delimitats, sens dubte degué ser una pèrdua important per a la població de aquesta zona, que segurament ho perderen tot...



            En primer lloc cal destacar la relativa poca definició de punts en la zona, no obstant això apareixen alguns punts que actualment poden servir-nos encara de referència. Com a premissa inicial de partida l’existència de les sínies implica l’existència de horts, per tant no es forassenyat que en la seva proximitat s’edificaren edificacions mes o menys habitades, per aprofitar l’aigua. El que es segur es que en molts dels casos on es marca l’existència d’una sínia, actualment existeixen edificacions o nuclis de cases agrupades, el qual en principi semblar confirmar aquesta hipòtesis com a possible en alguns casos.


            Això es fa clarament pales en les cases que toquen al riu on acaba l'Av. Colon i s’inicia el C/Reis Catòlics (barri Reis Catòlics), Cases que coincideixen amb varies sínies indicades en el plànol, i punt de la riba del riu que coincideix encara avui amb la riba que existia el 1880. Sent un punt amb una certa historia, que no estaria de mes que algú hi aprofundís.


              Un referent interessant en aquesta zona, es també on s’origina una incògnita, aquesta es produeix en la zona del Mas de Catxina, on si be el mas no esta representat, si consten 3 edificis molt propers a la seva ubicació, un d’ells esta quasi a tocar del canal actual , i dos edificacions mes apartades al altra banda de la carretera d’Amposta, podria ser un error de ubicació del Mas de Catxina, o realment en aquella zona va existir algun tipus de edificació prèvia a la construcció del Mas, jo m'inclino mes per la primera opció, per que si be el plànol es d'una precisió notable, el seu objectiu no era el de representar exactament on eren totes les edificacións, de fet en el plec de condicions, s’especifica que s’indiquin fins a 200 m de profunditat des de la linia de costa i per tant com mes apartades de la linea de costa, menor importància tenia, encara que no es pot descartar cap opció.


            Un altre punt a destacar es la posició del Mas ubicat entre el C/ Amposta i el C/ Aldover (entrada pel C/ Sant Arcadi), aquest punt sofreix també el aparent desplaçament de la posició del plànol, però a diferencia del Anterior punt, aquest sembla molt clar que fa referència a aquest grup de edificacions.


            Finalment en l’extrem superior dret, apareix l’antic Camí a Tortosa, que encara que actualment ni s’assembla a com devia ser, es un punt de referència identificable, ja que passa per la cruïlla del C/Pintor Sorolla amb la carretera del Lligallo. Així es pot dir que aquesta zona ha estat des de fa molt de temps un punt de pas.