miércoles, 7 de agosto de 2013

Pànols Antics del Delta (VIII): Descripció Grafica i Escrita del Delta al 1634.

En espera de reprendre l’estudi de com ha canviat el poble des de el plànol del 1887 amb l’actualitat. Avui publiquen una ressenya de l’obra de Pedro de Texeira: “La descripción de España y de las costas y puertos de sus reinos”, realitzat al llarg de nou anys i publicat el 1634, es un dels grans treballs cartogràfics del segle XVII i representa un dels esforços cartogràfics mes importants de la monarquia hispana. Format per 173 pagines i 116 imatges amb color de la península i del mon. Respecte les peninsulars s’inclouen 11 plànols de Guipúscoa, 5 de Biscaia, 5 de Castellà (Cantàbria), 9 de Lleó (Astúries), 19 de Galícia, 21 de Portugal, 16 de Andalusia, 2 de Murcià, 5 de Valencia i 6 de Catalunya.

Aquest Atles esta dividit en dos parts. La primera, la “literaria”, amb informació sobre la geografia, la historia i la població, que es conserva en tres manuscrits conservats en Madrid (Biblioteca Nacional), Viena (Biblioteca Nacional) i Londres (British Library). Respecte al apartat de la cartogràfica durant molt de temps es va considerar desapareguda fins que fou trobada de forma casual una copia en la Biblioteca Nacional de Viena el 2000(1).

Recopilat i publicat per l’editorial Nerea, es una joia per als aficionats a la cartografia antiga (això si una miqueta cara: 75 €). D’aquest llibre, el text a dia d’avui es parcialment consultable per Internet al “Google books”, no obstant l’apartat dels mapes no es totalment consultable (no oblidem que es un llibre que esta a la venda..., si algun l’interessa ha de comprar-lo...), i entre els planols consultables sols he trobat el plànol de la ciutat de Tarragona (Fantastic!, tant per l’us dels colors com del grau de detalls...). Tornant al text, en les pagines 354 i 355 (2) surt la descripció que donava del Delta de l’Ebre, però... vaig pensar la descripció esta be però sense un plànol... trobava que quedava una mica coixa, així que vaig descartar inicialment la seva publicació, no obstant fa unes setmanes, totalment per casualitat, vaig topar amb un treball on estudiaven aquest Atlas centrat en les costes de Catalunya i especialment en el seu apartat gràfic, i ohh! Aquí si havien adjuntat la reproducció del Delta del Ebre! (3), (però no el text originari...) i vaig pensar que no seria mala idea ajuntar les dues coses...quedant així:

 “De la parte septentrional del Río Cenia(…), enpieça la costa del Principado de Catalunia, siendo su primer lugar y más meridional Alcanal situado poco más de media legua de la costa. Y de la boca de dicho río La Çenia una legua y media Aze la costa una cala que llaman Cadanol. Y a la entrada Della de la parte de septentrión está vn lugar del mismo nombre junto a una punta. Ydella a la de vna ysla que llaman del Oliuer, que queda a la parte del leuante, se aze la entrada del famoso puerto de los Alfaquez.  Es este puerto el mejor de toda la costa deste Principado. Capaz de grandes armadas de nauíos y galeras. Tiene dentro, junto a la marina, vn lugar que llaman San Juan. Y en la ysla, a la entrada, tiene vna torre que llaman del mismo nonbre de la ysla, torre del Oliuer. Y pasando adelante se azen cozidas con la tierra otras munchas yslas, como se muestra en la tabla, en vnas de las quales por donde se entra en el mar el ríoEbro  diuidiéndole en dos bracos.

Tiene en las dos bocas dos torres llamando a la que queda más a la parte del leuante torre del Sol y a la otra de la Curta. Desta ysla a la parte del poniente se entra el mar y aze vn puerto y ensenada que llaman la Ampolla, donde dan fondo munchos nauíos.”



Fons documental i Bibliografia: 

(1) Article publicat en el diari el Pais arran de la publicació del llibre de l’editorial Nerea que explica com es va produir el descobriment del atlas en Viena:



(2) Evidentment el text s’ha extret del llibre “El Atlas del Rey Planeta. La «Descripción de España y de las costas y puertos de sus reinos»” de Pedro Texeira (1634) Publicat per Editorial NEREA SA, (En les pagines 354, 355, 356 i 357 es descriu tota la costa catalana consultable per Internet):


(El text originari esta en la “Biblioteca Nacional” a Madrid i no esta digitalitzat, no obstant en la seva hemeroteca digital on hi pots trobar molta documentació i informació de totes les èpoques i llocs... tenen documents digitalitzats des de mitjans del segle XVII destacant la gran quantitat de publicacions digitalitzades del segle XIX i primer terç del segle XX)

(3) El Plànol esta extret de “El mapa de Cataluña y las vistas de sus ciudades en el atlas del rey planeta de Pedro de Texeira (1634)”, realitzat per: San Antonio Gómez, Carlos de; Velilla Lucini, Cristina i Manzano Agugliaro, Francisco (No nomes surt el plànol del Delta surten tots els plànols referents a Catalunya del Atles):